Nové rameno Reed 2B

Litevský výrobce exkluzivních gramofonových ramen REED představil v Mnichově na výstavě High End 2023 své nové rameno 2B .

Dlouhodobým zkoumáním různých konstrukcí ramen, která jsou na trhu v současnosti nebo byla v minulosti, došel konstruktér Vidmantas Triukas k závěru, že většina populárních ložiskových systémů ramének není optimální z hlediska mechanického i akustického. Navíc některé moderní přenosky jsou mnohem těžší, než jejich předchůdkyně.

Proto bylo nejnovější Reed 2B raménko navrženo s novým ložiskovým systémem, který využívá keramická ložiska s nízkým třením. Jedná se o optimalizovaný mechanický systém, který zajišťuje bezchybnou reprodukci vinylu.

2B nabízí tři nové vlastnosti:

1. Možnost používat těžší přenosky (až 35 g)

2. Rameno je baleno kompletně sestavené a je tedy třeba jen namontovat na gramofon a upravit nastavení VTA, VTF, azimut a anti -skating.

3. ) Sílu anti-skatingu lze snadno měnit nezávisle na začátku a konci nahrávky. Tato funkce je praktická pro všechny uživatele novějších přenosek, především kvůli různým tvarům hrotů nových přenosek, které způsobují různé třecí síly mezi hrotem a drážkou desky v různých místech přehrávání.

Jako připlatkovou výbavu je možno pořídit rameno vybavené výměnnou trubkou ramene a tím měnit efektivní délku a hmotnost ramene.

Tato nejnovější konstrukce, která vychází z již známého raménka 2G využívá trubky ramene z různých exotických dřev zajišťující odstranění nežádoucích vibrací a další pokročilé technologie a materiály. Rameno v základním provedení je v efektivní délce 9,5” a za příplatek je potom možno pořídit  délky 10,5” a 12”. Základní povrchová úprava je lasturově bílá, připojení buď DIN konektor nebo Finewire 37 kabel.