T+A PA 2000 R integrovaný zesilovač

(Recenze na on-line magazinu hifiroom.cz, kterou napsal Ing. Miroslav Láb)

Integrovaný zesilovač PA 2000 R je z katalogu německé firmy T+A, která zahájila svou činnost v roce 1978 a jako základní princip technických řešení si zvolila spojení Teorií a jejich Aplikací v oblasti audio techniky, které jsou ve zkratce obsaženy v názvu firmy. Při vývoji přístrojů jsou využívána nekompromisní technická řešení, jejichž výsledkem je dokonalá reprodukce. Integrovaný zesilovač PA2000 R, který je na trhu už nějaký ten rok, prodělal rekonstrukci vnitřních obvodů, takže i přes stejný vzhled a typové označení je uvnitř jiný stroj, než při jeho prvním uvedení.

Kvalita reprodukce
Na vstup integrovaného zesilovače PA 2000 R jsem připojil univerzální přehrávač T+A MP 2000 R MkII a na výstup reproduktorové soustavy KEF R7 v poslechovém prostoru 70 m3. Ovládání bylo ovladačem SRC 1 a převážně iPad Pro s aplikací MusicNavigator. Jako testovací signály jsem použil svou standardní testovací sadu záznamů: Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs), Dave Brubeck, Concord On A Summer Night (1982), Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered, Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, Šostakovič 15. symfonie, Patricia Barber, Modern Cool, DSD, John Coltrane, Blue Train (1957) 192 kHz/24 bit, Bill Evans, Trio How My Heart Sings!, Arild Andersen, Mira, Steve Tibbets, The Fall Of Us All, Mike Oldfield, Tubular Bells MQA, Dire Straits, Brothers in Arm MQA).

Reprodukce vyvážená, s nekonečnou energií na basech, tympány na Mira jsou detailní ve všech záhybech blány, flétna skvělá realistická. Vokály Anny Netrebko i Diany Krall jsou přirozené, prostorově definované. Smyčce drsné, ale neskřípou, činely jemné, nenakřáplé. Vlastně charakteristika zesilovače z pohledu, co všechno nekazí není úplně pozitivní. Zásadní je, že po krátkém poťouchlém hledání chyb se zaposloucháte a zjistíte, že nic neřešíte.

Závěrem
Ve spojení s přehrávačem MP 2000 R MkII je to kombinace, která nemá žádná omezení, a navíc je přátelsky ovladatelná, na velkých displejích i z poslechového místa víte, co posloucháte a za jakých podmínek. Cena zesilovače PA 2000 R je, v době psaní recenze, 164.000 Kč.

Miroslav Láb

Přečtěte si celou recenzi zde