ROON NUCLEUS recenze z Hifiroom

Přečtěte si recenzi ze serveru www.hifiroom.cz, kterou napsal Ing. Miroslav Láb. Tentokráte se zaměřil na Roon Nucleus.

Roon – Všechno souvisí se vším
Tím, že se k většině nahrávek dostanete snadno a získáte o nich automaticky všechny informace, i zvuk vám připadá dokonalejší. V každém případě bude reprodukce odpovídat kvalitě převodníku následujícímu reprodukčnímu zařízení. Roon/Nucleus je pouze streamer a server na dokonalé zpracování digitální části záznamu.

Snadnost přístupu k záznamům vás přivede k řadě pokusů. Tidal mi nabídl staré Supraphonské nahrávky, které byly pořizovány jako stereofonní, bez jakýchkoliv efektů (digitálních už vůbec, nic takového v té době nebylo, k dispozici byly pouze korekce, hall plata-dozvuková deska EMT a „rámusárna“ na chodbě), objevil jsem tak Hulanovu Dobrou společnost, Ursíniho Provizorium a podobné. Když spolu se záznamem není reprodukováno praskání a šum desky (přídavek tehdejších gramofonek), tak zjistíte že jsou to vlastně skvělé nahrávky.

Ovládání systému Roon je silně návykové a po krátké době zjistíte, že je Nucleus dokonalým zdrojem signálu i hudebních informací. Jeho absolutní cena je téměř děsivá a ještě ty poplatky! Ale při rekapitulaci vám dojde, že je to vlastně cena jednoho průměrného komponentu a poplatky cena dvou až tří Cédéček, nebo jedno LP měsíčně. Tak nad čím spekulovat… Vzhledem ke značnému, stále rostoucímu počtu abonentů je Roon spolehlivě perspektivní systém.