Caruso Series

ULTIMÁTNÍ ŘEŠENÍ

RECEIVER T+A CARUSO R S REPRODUKTOROVÝMI SOUSTAVAMI T+A CARUSO R10 A S10

Caruso R recenze ve Stereo VideoRecenze, kterou pro vydání 6-2021 časopisu Stereo-Video napsal renomovaný a respektovaný expert s netopýřím uchem Ing. Miroslav Láb a tentokráte si bere pod drobnohled receiver T+A  Caruso R a reprosoustavy, které přicházejí spolu s ním.

Když jsem si před časem hrál s All-in-One přístrojem Caruso (S&V 11/20) německé firmy T+A, skoro jsem předpokládal, že tak univerzální, dokonalý a elegantní audio komponent by mohl mít výkonové výstupy pro jiné než interní reproduktory. Koncepce přehrávače Caruso ho předurcuje k instalaci do malých bytů nebo elegantních pracoven, kde by pro klasickou stereofonní soustavu nebyl dostatek prostoru. Netrvalo to tak dlouho a je tu další model, tentokrát s příponou R.

Je to vlastně původní Caruso ochuzené o reproduktorovou část – ozvučnici s reproduktory a subwooferem – s výkonovými výstupy zakončenými na svorkách. V ceníku distributora Altei je přístroj docela vtipně označen jako Mnohazdrojový receiver. Je tomu skutečně tak! Kromě dvou párů analogových
linkových vstupů jsou k dispozici komerční digitální vstupy, koaxiální S/PDIF, optický Toslink a USB-A port pro externí pamětová média.
Síťové ethernetové vstupy jsou dokonce dva a dále jsou k dispozici zásuvky pro tři antény, nezávislé Bluetooth a wifi a jedna společná pro anténu FM a DAB přijímače. Výstupy jsou
kromě dvou párů výkonových svorek pro reproduktory, sluchátkový, analogový linkový (například pro subwoofer) a digitální koaxiální S/PDIF.

Netopýří ucho
Podle zvyklostí jsem umístil soustavy na 60 cm vysoké stojany a namířil do místa poslechu. Výšek bylo nějak nepřimeřene víc. Přitom mi došlo, že v katalogu jsou soustavy vzorně nastaveny s rovnobežnými osami. Zkusil jsem je „seřadit“ a ejhle… reprodukce se spektrálně srovnala! Prostorovost je oproti klasickému hifistickému nasměrování prostorovejší, ale příjemná.
Caruso R je kromě dokonalé techniky i designovým doplňkem interiéru a reproduktorové soustavy by neměly natočením rušit. Dokonce je samozřejméi použití krycích rámecků. Soustavy T+A mají horní a spodní stěnu s přesahem pro zákryt rámečku a obnažené dokonce vypadají tak nějak nedokončeně.
Po zámeně regálovek R10 za podlahové S10 je patrná vyšší citlivost, charakter reprodukce se ale nezmění, pouze podle předpokladu je basů víc a jsou přesnější. Charakter reprodukce se nemění ani při vyšší hlasitosti.

Miroslav Láb.

Přečtěte si celou recenzi zde