HANA EH recenze

Test, který pro hifi-voice.cz napsal Daniel Březina si bere na mušku japonskou přenosku HANA EH.

Japonské slovo „hana“ znamená „zářivý a krásný“, případně také „květ“ nebo „kvést“ (japonština není jednoduchý jazyk, ale to, že dané slovo odkazuje na krásu je asi jasné). Dané slovo si jako název zvolila také společnost, která staví na více než půlstoletém know-how pana Masao Okady, který založil mimo jiné Excel Group – pod křídly této firmy vzniká mnoho výrobků pro gramofonové fanoušky, včetně právě přenosek HANA.

Základem portfolia HANA je přenoska s řady E, kterou – tak jako ty z ostatních řad, můžete mít ve verzi s nízkým (EL) nebo vysokým výstupem (EH). Všechny přenosky si pak kladou za cíl nabídnout atraktivní ceny (v poměru ke kvalitě zvuku), což umožňuje kombinace průmyslového způsobu výroby většiny částí v kombinaci s ručním skládáním kritických prvků.

HANA EH se ukrývá v pěkném brčálově zeleném těle z kompozitního nerezonujícího plastu s nezaměnitelným japonským znakem vpředu a označujícím popiskem po stranách. Není tu nic konstrukčně překvapivého. Písmeno E v názvu označuje eliptický hrot z umělého diamantu. Chvějka je hliníková.

Pokud ještě nemáte v gramofonovém světě jasno, ale přitom míříte za co nejlepším zvukem, aniž byste sklouzli do propasti pravděpodobně nekonečně vysokých cenovek, které za analog můžete utratit, je značka přenosek HANA velmi dobrým startovním bodem – už základní model EH vás katapultuje zvukovou kvalitou do světa středního hi-fi a nechá za sebou všechny ty proslulé a oblíbené přenosky, které do svých šasi instalují rádi i poměrně prestižní výrobci. A to o celkem zřetelnou koňskou délku. Ano, zvuk není perfektně neutrální, ano, není úplně ideální, pokud posloucháte primárně metal nebo jiné „dravé“ žánry. Pokud ale chcete takovou tu „vinylovou“ pohodu, pokud máte rádi vřelejší zvuk a pokud chcete s hudbou tak uvolněně proplouvat, laskat se a nechat se s melodickou kultivovaností hladit téměř jakoukoliv hudbou, pak jste na správné adrese. Za rozumné peníze totiž nabízí HANA EH lehkost ve všech směrech – lehkost při instalaci a seřízení, tak hlavně lehkost v každé minutě následujícího poslouchání. Skvělá přenoska, která se stejně snadno může stát skvělým výchozím bodem do „dospělého“ analogu, i trvalým společníkem pro každý základní i střední gramofonový řetězec.

Celou recenzi najdete zde